Prewencyjne kontrole w łańcuchu dostaw wg wytycznych FSMA

FDA wyszła naprzeciw małym i bardzo małym przedsiębiorstwom, aby mogły one spełnić wymogi FSMA. Jednak nadal muszą one przestrzegać wszystkich wytycznych, jeśli chodzi o główny łańcuch dostaw. Oznacza to, że niezależnie od wielkości firmy, na każdym etapie produkcyjnym konieczne jest działanie wg narzuconych norm.

Bezpieczeństwo żywności a łańcuch dostaw

Każdy producent żywności, który eksportuje swoje towary do USA, musi stworzyć pisemny plan bezpieczeństwa żywności i działać w jego oparciu. Spisuje go wykwalifikowany pracownik, czyli PCQI – osoba, która ukończyła certyfikowany kurs. Plan bezpieczeństwa żywności może obejmować kontrole prewencyjne stosowane w łańcuchu dostaw, zwłaszcza gdy poszczególne składniki mogą zostać narażone na zanieczyszczenie np. z powodu transportu. PCQI wykonuje analizę zagrożeń, która identyfikuje, gdzie w procesie produkcyjnym występuje możliwość skażenia żywności. Niektóre składniki, takie jak ocet, nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa, z kolei inne, takie jak produkty odzwierzęce, mogą generować liczne problemy.

Przepisy określają pięć ogólnych wymagań dotyczących kontrolowania łańcucha dostaw:

-współpraca z zatwierdzonymi dostawcami,
-określenie procesów weryfikacji dostawców,
-przeprowadzenie pełnej dokumentacji z tych czynności,
-reagowanie na zmiany zachodzące u dostawców, w tym przeprowadzenie pełnej kontroli.

Program ochrony łańcucha dostaw nie jest wymagany, gdy:

-nie zidentyfikowano żadnych zagrożeń na każdym etapie produkcyjnym i podczas transportu,
-dostawca sam kontroluje zagrożenie,
-zagrożenia są niwelowane dzięki innym międzynarodowym normom.

Powyższe trzy scenariusze są jednak w Polsce marginalne i w zdecydowanej większości przypadków konieczne jest zatrudnienie PCQI, by móc eksportować swoje towary do USA. O tym, jak stać się osobą odpowiedzialną za prewencyjne środki nadzoru w bezpieczeństwie żywności, można przeczytać na stronie https://szkolenia.bureauveritas.pl/h21-fspca-prewencyjne-srodki-nadzoru-w-bezpieczenstwie-zywnosci/.

Źródło: Artykuł partnerski

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*